Teljes leírás
Azóta, hogy Darida Benedek és Cserna-Szabó András közösen rátalált a gasztrotörténetben rejlő humorra, első közös vállalkozásuk már a sokadik újrakiadást éli meg. A jelen kötet most nem a macskajaj receptjeit fogja behatóan ismertetni, hanem az alkotópáros értő tolmácsolásában egy 557 évvel ezelőtt megjelent szakácskönyv szólal meg első ízben magyarul. A kötet szórakoztató és nyelvileg bravúros előszavát Cserna-Szabó jegyzi, amelyből megismerhetjük röviden a szakácskönyv hátterét, az antik és reneszánsz szakácsművészetet. Bartholomaeus Platina szakácskönyve ugyanis az első nyomtatott szakácskönyv a könyvek hosszú és szerteágazó történetében; benne a korszak gasztronómiai szokásai, az antikvitás öröksége, a keresztény hagyományok ötvöződnek, miközben a szerző tréfás megjegyzéseket tesz barátaira és kortársaira. Olykor egy kis konyhafilozofálgatást is becsempészik receptjei közé, s a legtöbb étellel kapcsolatban nem rest azt sem megjegyezni, hogy azok milyen pozitív vagy negatív fiziológiai hatással bírnak, legyen szó a hízásról vagy fogyásról, a szexuális életről, az erőnlétről vagy a szellemi teljesítményről.